Gratis verzending vanaf € 50!

9 manieren om je dartbord stiller te maken

Je gooit je pijlen, ze landen op het bord en dat maakt lawaai. Je buren of partner zijn het getik al ver beu. Wat kan je doen om het stiller te maken of om dat geluid wat te dempen? Dat is de vraag die we voor jou gaan oplossen in dit Academy-artikel. Want de oplossingen zijn niet altijd zo moeilijk en complex! Ga er gewoon meteen mee aan de slag.

PS: heb je zelf nog tips die we vergeten zijn? Stuur ze zeker naar king@gamlindarts.be

Wanneer je dartpijl in het bord belandt, geeft dit telkens een doffe tik. Dit blijft natuurlijk niet met één tik, maar op een avondje gooien zijn er dat heel wat. Zeker in appartementen of ruimtes met dunne muren is dit zeker geen pretje voor buren of partner. Tijd om deze geluidsgolven af te remmen!

1. De geluidsdemper van Lena

Onze Nederlandse collega’s bij het dartsmerk Lena bedachten een specifiek product om het geluid te dempen tijdens het darten. Dit accessoire bevestig je tussen het dartbord en de muur. Het geheel bestaat uit twee ronde MDF-platen en een geluidsabsorberend schuim. De demper valt niet op achter je dartbord en neem veel van het geluid weg. Snel, professioneel & slim opgelost!

2. Doe-het-zelf demper

Ben jij een handige Harry? Dan kan je ook zelf een geluidsdemper maken voor je dartbord. Het enige wat je nodig hebt: MDF-plaat, tapijt, akoestisch materiaal (bv. schuimplaat) en natuurlijk lijm om alles aan elkaar te plakken.

Je zaagt eerst je MDF-plaat op maat van je bord (ronde vorm). Als je rond je bord een surround hebt, dan moet je natuurlijk dezelfde buitendiameter aanhouden. Daarna zaag je de plaat uit die aan de muur bevestigd moet worden. Deze mag gewoon vierkant zijn.

Vervolgens bedek je de ronde MDF-plaat met het stuk tapijt, of andere vloerbekleding. Hoe dikker het tapijt, hoe meer geluid het zal dempen. Op deze vloerbekleding plaats je straks het dartbord.

Dat was de voorkant van de MDF-plaat, nu naar de achterkant. Op de achterzijde van de MDF-plaat bevestig je het akoestische materiaal, bv. schuimplaat van polyurethaan. Hierna kan je de vierkante muurplaat vastlijmen op de akoestische laag. Als laatste stap maak je het geheel vast aan de muur, dat kan met schroeven of vleugelmoertjes.

PS: niet vergeten dat als je bord hierdoor verder naar voren uitsteekt, dat je daar rekening mee moet houden bij het bepalen van de dartbord afstand voor je oche.

Officiële hoogte en afstand dartbord

3. Meer meubels plaatsen in de ruimte

Dartborden worden vaak in kale ruimtes geplaatst (bv. garage, kelder, ..) of in kamers die gewoon minder vaak gebruikt worden. Doordat er weinig meubels of grote kasten in de ruimte staan, heb je nog meer echo van het geluid als je gooit. 

Dit is zeker niet de meest effectieve methode, maar grote meubels plaatsen tegen de muren helpt. Soms is het zelfs voldoende om je meubels, zetels of kasten wat te verplaatsen in de ruimte.

4. Gebruik een dartbord standaard

De grootste oorzaak van het geluid als je dart, is het feit dat je je dartbord bevestigd hebt op een muur. Via de contactpunten achteraan het bord worden de geluidsgolven doorgegeven.

Daarom dat een dartbord standaard ook een oplossing is om minder lawaai te maken tijdens het darten. Met deze driepikkels moet je je bord dus niet aan de muur vastmaken. Vergis je niet, er zal nog altijd geluid zijn als je darts speelt, maar minder.

PS: een standaard voor je dartbord kost al snel enkele honderden euro’s. Koop geen goedkope standaard, want deze zal te veel wiebelen tijdens het darten of bij het uittrekken van je pijlen.

5. Viltjes of meubeldoppen aanbrengen

Je kent ze wel die ronde viltjes voor onder je stoelen of meubels in de keuken of woonkamer. Hierdoor heb je minder kans op krassen in je mooie vloer als de stoelen verplaatst worden. Wat je mogelijks nog niet weet, is dat ze ook geluid dempen.

De meeste, kwalitatieve dartborden hebben draaiwieltjes aan de achterkant van het bord om ze uit te lijnen met je muur. Als je op deze wieltjes de viltjes of meubeldoppen aanbrengt, ga je meteen merken dat dit ook al wat geluidsimpact wegneemt als je pijlen in het bord vliegen.

6. Langere dartpijlen en shafts

We zetten deze er even bij, maar weet dat dit niet per se de meest effectieve methode is. Het is pure wetenschap dat hoe langer de afstand is die geluidsgolven moeten afleggen, hoe meer ze afzwakken.

Als je op die manier nadenkt, zal er net wat minder geluid doorgegeven worden als je langere dartpijlen samenstelt. Vooral de lengte van je shaft kan je eenvoudig naar een grotere maat veranderen.

7. Dartbord naar andere ruimte verplaatsen

Heb je er al over nagedacht of een andere kamer of ruimte mogelijks beter is om je dartbord op te hangen? Misschien dat die kamer verder weg ligt van buren of slaapkamers. Deze oplossing zal jou natuurlijk alleen maar helpen als je over meerdere ruimtes beschikt bij je thuis.

8. Akoestische isolatie tegen wand plaatsen

Deze oplossing is de meest ingrijpende (ook qua kost); maar deze is wel heel effectief. Je gaat namelijk de wand waartegen het dartbord geplaatst is bij-isoleren met akoestisch materiaal.

Je hebt verschillende opties om je muren akoestisch te isoleren: geluidsisolerende voorzetwanden, gyproc dB platen, maar ook glaswol & steenwol staan bekend om hun geluidsdempende eigenschappen.

9. Kies een kwalitatiever of nieuwer dartbord

Degelijke dartborden zijn gemaakt van kwalitatieve sisal, gekend van het scheepstouw. Goedkopere dartborden zijn gemaakt van andere materialen zoals kurk. Daarnaast zijn niet alle borden gemaakt van goede kwaliteit sisal. Qua geluid is er zeker een verschil, dartborden gemaakt van compact, kwaliteitsvolle sisal dempen het meest.

Daarnaast is het ook een feit dat versleten dartborden/sisal meer geluid veroorzaken. De impact van de pijl bij het landen wordt namelijk minder geabsorbeerd door de sisal. Op tijd je bord vernieuwen zal dus wat helpen om het geluid te dempen!