Gratis verzending vanaf € 50!

Do’s & don’ts voor het onderhoud van je dartbord

Je dartbord gaat veel langer mee als je het tijdig een onderhoudsbeurt geeft. Jammer genoeg, bestaan er ook veel fabeltjes bij het schoonmaken van een dartbord. In dit artikel geven we jou praktisch tips om de levensduur voor je dartsbord te verlengen. Want geef toe, een mooi vlak dartbord is altijd fijner!

Do’s

1. Draai je dartbord af en toe

Je dartbord draaien is de beste methode om langer van je bord te genieten. We gooien traditioneel altijd naar dezelfde nummers (vooral het vak van de 20). Hierdoor zal er veel sneller slijtage ontstaan in en rond dit vak. Draai je bord een kwartslag en dat om de week tot 2 weken. Met ons draaibaar ophangsysteem kan je je dartbord heel eenvoudig draaien!

 1. Verwijder de cijferring van je bord. Deze zit vaak vast achter enkele klemmetjes.
 2. Draai het bord enkele vakjes tot een kwart, zodat je opnieuw een zwart vak bovenaan hebt voor de 20.
 3. Plaats je cijferring opnieuw terug achter de klemmetjes. Je kan er opnieuw tegenaan.

2. Geef je dartpijlen en -punten onderhoud

Deze wordt vaak vergeten, maar heeft een grote impact op de kwaliteit van je bord. Stel: je pijl valt onzacht op de vloer of dartmat. Het kan dan gebeuren dat de tip van je dartpunt net iets krommer is of hoekig aanvult. Doe je daar niets aan, dan zal je bij het uittrekken van je pijlen vezels mee naar buiten trekken. De beste oplossing is om je dartpunten te slijpen als je dit vaststelt.

 • Platte Slijpsteen met Groef
  Platte Slijpsteen met Groef
   1,75
 • Aluminium Key-Fob Slijpsteen
  Aluminium Key-Fob Slijpsteen
   3,50

3. Bescherm je bord tegen weersomstandigheden

Het slechtste wat je kan doen voor een dartbord is het buiten hangen en het daar laten hangen. Als je toch buiten gooit, doe dan ook de moeite om het bord mee naar binnen te nemen na afloop. Op die manier ga je de levensduur van je bord aanzienlijk verlengen. Je dartsblok in een vochtige ruimte ophangen raden we ook niet aan. Het vocht gaat vroeg of laat invloed hebben op de vezels en het oppervlak van je bord.

4. Kies voor een kwalitatief dartbord

De vezels in goedkopere dartborden (< 40 euro) zijn van een heel andere en lagere kwaliteit dan in de duurdere borden. Dartborden als een Blade, Gladiator of Bandit gaan gewoon al langer mee door de A-kwaliteit sisalvezels die gebruikt zijn in het bord. We verkopen trouwens de Blade 6 Dual Core. Dit bord bestaat uit 2 aparte lagen sisal vezels. Hierdoor herstellen de vezels zich nog sneller na je worp, waardoor dit bord nog langer meegaat!

5. Trek je pijlen op de juiste manier uit het bord

Soms uit frustratie, soms uit gemak, trek je al je pijlen met 1 hand uit het bord. Dit kan je best niet doen, de kans is groter dat je vezels in het bord beschadigt. Trek pijl per pijl uit het bord en dat met een draaiende beweging!

Don’ts

1. Maak je dartbord nooit nat

Je dartbord kan wel eens wat droger of hard aanvoelen, maar de slechtste oplossing is je bord nat maken. Het oppervlak van je dartbord is niet gemaakt om in contact te komen met vloeistoffen. Als je echt pech hebt, creëer je hiermee een hoop schimmel op je bord. Het vocht doet de vezels uitzetten waardoor je bulten in het oppervlak krijgt. Nooit besprenkelen met water dus!

PS: gebruik eveneens geen zeep om je dartbord schoon te maken.
PS: je kan wel hout polish met een droge doek aanbrengen op je bord. De vezels nemen dit op en vinden hun veerkracht terug. De putjes en de gaatjes in de blok zullen zo goed als allemaal verdwijnen.

2. Pas op met direct (zon)licht

De sisalvezels in je dartbord houden absoluut niet van direct en fel (zon)licht. Als je buiten darts speelt en je laat je bord te lang in de zon hangen, zullen de vezels uitdrogen en verkleuren je vakken. Je kiest best altijd voor LED-verlichting. Deze veroorzaakt nul schade aan het oppervlak van je dartbord, ongeacht hoelang je de verlichting laat schijnen op je bord.