We maken een onderscheid tussen spelers die hun allereerste set dartpijlen kopen of darters die al een setje of setjes hebben en willen bijsturen.
Als nieuweling in het darten zal je zelf moeten ontdekken wat ongeveer goed voelt. Je kan bijvoorbeeld bij vrienden of een dartclub in de buurt gaan spelen en eens wat dartpijlen voelen en mee gooien. Vraag dan zeker naar het gewicht van de pijlen waarmee je mag gooien. Op die manier krijg je al een eerste beeld over welk gewicht beter aanvoelt.
Dat aanvoelen is goed, als je erin slaagt om je dartpijlen enigszins samen te houden en dat ze landen waar je ook naar mikt. Daarnaast wil je geen vreemde bewegingen zien tijdens de vlucht van je pijl naar het bord.
Tip 1: Beginnen doe je met zwaardere pijlen
Als je nog niet veel gedart hebt in je leven en je koopt je eerst set pijlen, dan kies je best iets zwaardere pijlen. Daarmee bedoelen we 25-26 gram. Doordat ze iets zwaarder zijn, heb je sowieso meer controle over de pijl en vliegen ze stabieler door de lucht. Als je te snel met lichte pijlen gooit, is de kans op zwabberende pijlen veel groter.
Doorheen de jaren dat je gooit, wordt je worp meer consistent en kan je in gewicht van dartpijlen zakken.
Tip 2: Nieuwe pijlen ingooien en aan wennen kost tijd
Na het kopen van nieuwe dartpijlen, zwaarder of lichter, mag je niet vergeten dat ook dit tijd nodig heeft om aan te wennen. Je kan niet na 1 of 2 sessies beslissen dat het beter of slechter gaat. Je coördinatie van oog en arm is nog altijd gewend aan je vorige pijlen. Geef het dus voldoende tijd vooraleer je de nieuwe pijlen afschrijft.
Tip 3: Zwabberende pijlen hebben niet altijd met gewicht te maken
Veel spelers hebben zeker in het begin last van zwabberende pijlen. Dit eindigt dan meestal met pijlen die alledrie met een andere hoek in het bord landen. Dit heeft zelden iets te maken met het gewicht van de pijlen, maar wel met de vorm of grip van je pijl, of hoe je de pijl vasthoudt bij het loslaten ervan.

Tip 4: Bijsturen als je altijd te hoog of te laag in het bord gooit
Valt het jezelf op dat je altijd te hoog in het dartbord gooit?
Dan heb je nood aan zwaardere pijlen.
Het omgekeerde is natuurlijk ook waar. Heb je het gevoel dat je precies niet hoger geraakt dan een bepaald punt? Dan heb je nood aan lichtere pijlen.
Tip 5: Vergelijk verschillende gewichten, maar blijf niet wisselen
We raden nieuwe spelers zeker aan om te testen met verschillende pijlen en verschillende gewichten. Want iedere speler gooit met zijn of haar eigen stijl. Niemand kan dus op voorhand voor jou zomaar zeggen wat bij je zal passen.
Je zal na een tijdje aanvoelen of een zwaardere pijl of lichtere pijl bij je worp past. Maar veel spelers hebben de neiging om ook daarna vaak te wisselen in gewicht van pijlen of tussen sets pijlen. Zeker als je eens een paar slechte spellen gooit, lijkt dit de oplossing. Maar dat is het niet. Iedereen heeft wel eens een slechte dag.
Als je een consistente worp hebt ontdekt, dan moet je de pijlen en gewicht behouden en je worp verder verfijnen. Dat verfijnen doe je door vaak te oefenen en wedstrijden te gooien tegen andere spelers.
Tip 6: Vrouwen en kinderen zijn vaker geholpen met lichtere pijlen
Vrouwen en kinderen zijn net iets kleiner en hebben vaker een lichtere grip. Deze combinatie zorgt ervoor dat lichtere pijlen erg geschikt zijn voor hen. Met lichtere pijlen bedoelen we dan dartpijlen van ongeveer 20 à 22 gram.

Tip 7: Elektronische darts of soft tip = lichtere dartpijlen
Er is een sterk verschil in gewicht dartpijlen tussen soft tip (elektronische darts) en steel tip (gewone darts). Bij steel tip ligt het gemiddeld gewicht op 22 à 23 gram. Bij soft ligt dit gemiddelde van gewicht dartpijlen eerder op 18 gram.
Tip 8: Directe vs. indirecte werpstijl
Even kort door de bocht, maar er zijn twee werpstijlen. Je hebt de rechte en direct stijl, denk aan Michael van Gerwen of legende Phil Taylor. De pijl vliegt in bijna een rechte lijn naar zijn doel op het bord. Daarnaast heb je de indirecte stijl van darten, je pijlen vliegen dan meer in een boogje naar het bord.
- Bij de rechte & directe werpstijl passen eerder zware pijlen
- Bij de indirecte werpstijl passen eerder lichtere pijlen
Conclusie: De dartpijlen vinden die bij je passen is een proces van vallen en opstaan. We raden jou vooral aan om je gevoel te volgen. Ga op zoek naar een consistent resultaat op het bord, pijlen die je samen kan houden en op dezelfde manier in het bord steken. Dat is het eindresultaat waar je wil geraken. Experimenteer dus met het gewicht van je dartpijlen en ontdek het gewoon!