Gratis verzending vanaf € 50!

Darts spelregels: alles wat je moet weten in 5 stappen

Darts spelen is leuk én spannend, als je de regels kent. Hoe speel je nu correct darts? Hoe tel je de punten, wanneer win je en wat telt juist niet. Het zijn allemaal vragen die we hierna beantwoorden. Een volledig overzicht van de darts spelregels!

Officiële hoogte en afstand dartbord

Stap 1: de correcte hoogte en afstand tot het dartbord

Om aan een spelletje darts te beginnen, moet je bord eerst op de juiste hoogte hangen en moet je op de juiste afstand staan om pijlen naar het bord te gooien. Lees zeker ons uitgebreid Academy-artikel over de officiële hoogte & afstand en hoe je dat opmeet.

Kort samengevat:

  • Officiële hoogte dartbord: 1,73 meter
  • Officiële afstand van werplijn tot dartsblok: 2,37 meter

Stap 2: de puntentelling (singles, doubles en triples)

Het dartbord bestaat uit 20 genummerde taartpunten of vakjes. Op de buitenkant van ieder vakje zie je een nummer staan wat de waarde is van dat vak. In de vakken zie je twee ringen, eentje aan de buitenkant van het vak en eentje in het midden van het vak.

Gooi je je pijl in de buitenste ring (dubbel ring) dan verdubbelt de waarde van het vak. Gooi je in de middelste ring (triple ring) dan verdriedubbel je de waarde van dat vak. Als je in de 2 andere grote delen van het vak gooit, dan heb je gewoon de waarde die bij het vak staat (single).

Voorbeeld: Je pijl vliegt in de buitenste ring van het vak 20, dan heb je dus (2 x 20) 40 punten gegooid. Stel dat de pijl vliegt in de middelste ring van de 20, dan heb je triple 20 gegooid (= 3 x 20 = 60 punten). Gooi je 3 pijlen na elkaar in de triple 20, dan heb je de maximumscore bereikt – 180!

Op deze 2 ringen en singles na, heb je enkele speciale gevallen. Namelijk de enkele bull (groen) en bullseye (rood) in het midden van je bord. Gooi je de groene, grotere bull dan is dit 25 punten waard. Als je in de rode, kleinste bullseye gooit dan is dit 50 punten waard. Triple 20 is dus meer waard in punten als de bullseye!

Stap 3: spelvorm darts 501 & hoe win je?

Op TV kan je de grote darttoernooien volgen, daar spelen ze vaak de klassieke spelvorm ‘501’. Je speelt dit met twee spelers of twee teams, ieder gooit om de beurt drie pijlen. 

Iedere speler begint met 501 punten en de punten die je gooit moet je van je score aftrekken. Je wint het spel door als eerste 0 te bereiken. Om precies op 0 uit te komen, moet je eindigen met een pijl in een dubbel (buitenste ring). Gooi je meer als de punten die je nodig hebt bij het uitgooien, dan is je beurt voorbij en worden er geen punten afgetrokken.

Vergeet niet dat als je 50 punten over hebt, dat je ook mag uitgooien met de rode bullseye. 

Voorbeeld1: je begint je spel en hebt dus 501 punten. Je gooit je drie pijlen allemaal in het grote vlak van de 20 (single). Driemaal 20 = 60 punten die je gegooid hebt. Deze 60 punten moet je dus aftrekken van 501. Je begint je volgende beurt met 441 punten (501-60 punten).

Voorbeeld2: je hebt uiteindelijk in het spelletje darts 32 punten nog over. Nu moet je dus dubbel 16 gooien om het spel te winnen en je score naar 0 te krijgen. 

Valt je pijl uit het bord of gooi je buiten het vak in de zwarte rand van het bord, dan heb je 0 punten met die pijl gescoord. Of wanneer je pijl in een andere pijl landt die al in het  bord stak (een ‘Robin Hood’), dan heb je 0 punten voor de laatst gegooide pijl. De pijl moet namelijk met zijn punt het bord raken.

Stap 4: puntentelling darts wedstrijd (legs & sets)

Een dartswedstrijd bestaat uit legs en sets. Als je wel eens darts op televisie kijkt, dan zal je onderstaand scoreblokje herkennen:

We leggen de puntentelling van een dartswedstrijd uit aan de hand van dit blokje.

Darts speel je door legs te winnen. Als je erin slaagt van 501 naar 0 te gaan en je gooit als eerste uit, dan win je 1 leg. Als je drie legs wint, dan heb je 1 set gewonnen. 

Op het scoreblokje hierboven zie je ‘First to 10’ staan. Dit betekent dat de spelers moeten proberen om als eerste 10 legs te winnen. In deze wedstrijd staat Clayton met 8-9 in legs voor op Van Gerwen. Als hij deze leg wint, dan bereikt hij 10 legs en wint hij de match.

Hierboven zie je ‘First to 7’ staan, dit betekent hier dat de spelers moeten proberen om als eerste 7 sets te winnen. Als Wright deze leg wint dan heeft hij zijn derde leg te pakken. Hierdoor wint hij de zevende set en wint hij ook meteen de wedstrijd. 

Bij de eerste rondes van een tv-toernooi darts zal je zien dat het aantal legs/sets dat je moet winnen als speler, lager is dan in de (halve) finales.

In deze wedstrijd zie je niet ‘First to 14’ staan, maar ‘Best of 14’. Dit wil zeggen dat 14 legs het maximale aantal legs is in de wedstrijd. Deze wedstrijd kan een gelijkspel als resultaat hebben bij de stand 7-7. Je kan deze wedstrijd winnen met scores als 1-13 of 5-9. Maar de som van beide legs aantallen zal nooit boven de 14 gaan.

Stap 5: wie mag beginnen bij darts?

Volgens de officiële regels mag iedere speler 1 dartpijl gooien richting de bullseye (rode bull). Bij competitiewedstrijden mag de bezoekende speler als eerste naar de bull gooien. 

De eerste pijl die gegooid wordt om de startspeler te bepalen, blijft in het bord steken tenzij deze in de bull (groen) of bullseye (rode) is geland. Anders hindert deze pijl de volgende speler. Wie het dichtst bij de bullseye is geraakt, mag de wedstrijd beginnen.

Kort door de worp

Een leg begint met 501 en je moet zo snel mogelijk naar 0

  • Middelste ring is maal 3
  • Buitenste ring is maal 2
  • Triple 20 is de hoogste score met 1 pijl (60)
  • 3 pijlen in triple 20 is de bekende 180
  • Je moet op een even getal uitkomen want je moet eindigen met een dubbel
  • Bullseye (rode) telt ook als een dubbel
  • Afstand bullseye tot grond is 1,73m
  • Werpafstand tot het blok is 2,37m

Ben je op zoek naar het volledig reglement van dartscompetitie in België? Ga zeker eens kijken naar het reglement van MijnDarts of het reglement van de Vlaamse Darts Federatie (VDF).

Heb je nog vragen bij de spelregels van darts? Laat het ons even via e-mail weten op king@gamlindarts.be. We vullen dit artikel onmiddellijk aan met nieuwe info.